Доступність посилання

ТОП новини

Пивоварський: 15 січня запустять потяг за альтернативним маршрутом постачання товарів з України


©Shutterstock)
©Shutterstock)

У п’ятницю, 15 січня, Міністерство інфраструктури та «Укрзалізниця» запустять перший експериментальний поїзд за маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан, що забезпечить альтернативний шлях постачання товарів, транспортування яких заблокувало торгівельне ембарго Росіі. Про це в ході засідання уряду повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

«В п’ятницю я буду в Іллічівську і запускатиму цей експериментальний поїзд, який відпрацює весь логістичний ланцюжокза цим «шовковим шляхом». Він не просто дасть доступ українським товарам за альтернативним шляхом до тих ринків, де ми історично були дуже сильними, але й створить новий шлях між Азією та Західною Європою», – повідомив міністр.

За словами прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, наразі у Баку триває спеціальне засідання з цього приводу, завдання України – отримати єдиний тариф та максимально завантажити потяг.

Крім цього, Яценюк доручив міністерству економіки переглянути і розширити список товарів з Росії, ввезення яких заборонене.

Напередодні президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв висловився за недопущення дискримінації в торгівлі з Україною. Про це він заявив під час телефонної розмови з президентом України Петром Порошенком, повідомила прес-служба українського президента.

Від 1 січня Росія запровадила на термін до 1 липня особливі заходи для транзиту через свою територію вантажів із України, але встановила, що вони стосуються транзиту тільки до Казахстану. Ці заходи запроваджені у зв’язку з одностороннім припиненням Росією чинності режиму вільної торгівлі в межах СНД щодо України. Заходи передбачають, що такий транзит може здійснюватися тільки через територію Білорусі, через єдиний автомобільний контрольний пункт на білорусько-російському кордоні й через єдиний залізничний, а потім через два автомобільні й один залізничний контрольні пункти на російсько-казахстанському кордоні, причому вантажі мають бути запломбовані і перебувати під контролем російської системи супутникової навігації «Ґлонасс».

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розкритикувало рішення Росії повністю зупинити транзит товарів через свою територію безпосередньо з України. Ця заборона є непрозорою, невиправданою й такою, що має дискримінаційний характер, а російська сторона таким чином порушила свої зобов’язання, зокрема, взяті в рамках Світової організації торгівлі та Договору про зону вільної торгівлі в межах СНД, наголосили в міністерстві.

XS
SM
MD
LG