Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат проводив переговори щодо обміну Александрова і Єрофеєва


Російські військові Євген Єрофеєв (ліворуч) і Олександр Александров (праворуч) під час засідання суду, 10 листопада 2015 року
Російські військові Євген Єрофеєв (ліворуч) і Олександр Александров (праворуч) під час засідання суду, 10 листопада 2015 року

Адвокат російського спецпризначення Олександра Александрова Юрій Грабовський заявляє, що спілкувався з переговірником Володимиром Рубаном про можливий обмін затриманих російських військових на українського режисера Олега Сенцова, активіста Олександра Кольченка або народного депутата Надію Савченко.

При цьому він зазначив, що це питання поки що закрите, але зауважив, що підтримує ініціативу обміну.

Голова центру звільнення полонених Володимир Рубан підтвердив Радіо Свобода інформацію про цю розмову з адвокатами і зазначив, що в Росії погодились на обмін Сенцова та Кольченка на військових Александрова та Єрофеєва.

Рубан повідомив, що центр на зустрічі у Мінську отримав пропозицію щодо обміну Сенцова на Єрофеєва, проте українська сторона запропонувала обмін «два на два»: двох російських спецпризначенців на Сенцова і Кольченка.

Переговірники з боку Росії погодились на такий обмін, зазначив він.

«Схема загального обміну не може бути застосована, поки не буде вироку Александрову та Єрофеєву. Тоді це вже буде обмін за погодженням сторін – вони будуть відбувати покарання на своїй батьківщині. За якихось гарантій дипломати обміняються вже не заручниками, не військовополоненими, а засудженими, і кожен поїде до своєї країни, а там ще має отримати помилування», – пояснив Рубан.

Проте, за його словами, також існує можливість обміну російських спецпризначенців на Надію Савченко, такий обмін може відбутися в будь-який момент за наявності політичної волі з обох боків, але він може відбутися і після вироку суду.

«Донецька сторона передає на запит українській мінській переговорній групі до 1200 прізвищ людей, які вони вважають перебувають під арештом в Україні. Близько 500 з них – це визнані донецькою стороною «ополченці», вони є у нас. І за формулою «всіх на всіх» чи за іншою, наприклад: усі наші 13 людей, яких ми вважаємо політично засудженими в Росії, обміняти на цю тисячу. І Порошенко стане як прем’єр Ізраїлю, який обміняв одного капрала на 1027 людей», – сказав Рубан.

Суд над російськими ГРУшниками в Києві триває, наступне засідання відбудеться 22 січня.

У травні 2015 року на Луганщині в зоні проведення АТО були затримані російські спецпризначенці зі складу ГРУ Олександр Александров і Євген Єрофеєв. Спочатку вони визнали, що є російськими військовими з однієї з частин ГРУ, але в суді відмовилися від свідчень. Зараз в Україні триває суд над Александровим і Єрофеєвим. Наступне засідання у справі проти них відбудеться 22 січня.

У Росії триває судовий розгляд справи проти Надії Савченко, яку, серед іншого, звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення.

У Росії звинувачували кримчан Сенцова і Кольченка у причетності до терактів у Криму, Сенцова засудили на 20 років, Кольченка – на 10 років у колонії суворого режим

XS
SM
MD
LG