Доступність посилання

ТОП новини

Учасники АТО пригрозили Адміністрації президента масштабними акціями протесту


Добровольці прийшли з ультиматумом до Адміністрації президента
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Добровольці прийшли з ультиматумом до Адміністрації президента

Бійці, що брали участь в Іловайській операції, влаштували акцію протесту під стінами будівлі Адміністрації президента.

Добровольці батальйону «Донбас», що, серед інших, наприкінці серпня 2014 року потрапили в «Іловайський котел», вимагають передати матеріали справи щодо подій в Іловайську до суду. На акцію прийшли кілька десятків учасників АТО та родичів загиблих бійців.

«Рік розслідувалася Іловайська трагедія. На річницю, у серпні минулого року, нам пообіцяли в Адміністрації президента та у Генеральній прокуратурі: не хвилюйтесь, протягом 15 днів матеріали слідства будуть передані до суду і там ви зможете виступити як свідки, як потерпілі, і там будуть розставлені крапки над «і» – хто винен безпосередньо у Іловайській трагедії», – повідомив Тарас Костанчук, який під час Іловайської операції керував штурмовою групою у складі батальйону «Донбас».

Проте, як зазначають учасники акції, цього досі не відбулось. Бійці заявили, що коли їхня вимога не буде виконана впродовж двох тижнів, вони продовжать протести.

«Через два тижні ми знову вийдемо на більш масштабну акцію. Ми знову прийдемо сюди (до Адміністрації президента – ред.), але нас буде більше. Прийде все іловайське братство – це тисячі хлопців, прийдуть родичі загиблих, родичі пропалих безвісти. Треба буде – оголосимо голодування, треба буде – прикуємо себе ланцюгами тут. Ми заблокуємо роботу Адміністрації, будь-якого органу, але доб’ємось, щоб справу передали в суд», – заявив Костанчук.

Учасники акції звинувачують у значних жертвах серед українських силовиків в Іловайську військове керівництво країни.

Представник Адміністрації президента прийняв заяву учасників акції протесту.

Раніше головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявляв, що першопричиною серії подій, які спричинили трагедію під Іловайськом, став 5-й батальйон територіальної оборони «Прикарпаття», що залишив місце несення служби.

У серпні 2015 року Матіос повідомляв про завершення судової комплексної товарознавчої, військової та економічної експертизи щодо бойових дій і їхніх наслідків під Іловайськом у серпні 2014 року. Тоді головний військовий прокурор зазначив, що для ухвалення остаточного рішення слідству необхідно декілька місяців.

Наприкінці серпня 2014 року бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом на Донеччині. Проросійські бойовики і, за повідомленнями, військові регулярних частин Збройних сил Росії обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські силовики.

За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти.

XS
SM
MD
LG