Доступність посилання

ТОП новини

Співробітник СБУ отримав 2 доби гауптвахти за напад на журналістів «Схем»


Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення Управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу
Журналісти програми «Схеми» спілкуються з поліцією біля приміщення Управління СБУ в Києві після нападу на їхню знімальну групу

Печерський районний суд Києва визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення керівника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарєва, який брав участь в інциденті затримання знiмальної групи програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Суд, який розглядав справу про перевищення Бондарєвим службових повноважень, постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гаупвахти.

Крiм адмiнiстративного провадження за пiдозрою у перевищеннi cлужбових повноважень, Вiйськова прокуратура розслідувала кримінальне провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності представниками Служби безпеки України через напад на знімальну групу «Схем» 2 жовтня біля приміщення управління СБУ в Києві. Про закриття цієї справи Військова прокуратура повідомила 6 січня.

Підставою для закриття справи, відповідно до постанови Військової прокуратури, стала «відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки України … складу будь-якого кримінального порушення».

Вранці 2 жовтня журналіста програми «Схеми» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича затримали співробітники Служби безпеки України під час зйомок епізоду для журналістського розслідування про невідповідність стилю життя рівневі зарплат в СБУ.

При затриманні, за словами журналістів, співробітники СБУ застосували силу. У журналістів також відібрали і пошкодили техніку. Через деякий час журналістів відпустили, на місце події вони викликали поліцію і написали заяву як постраждалі.

Керівник головного управління СБУ в місті Києві й Київській області Михайло Глуговський пізніше вибачився перед журналістами за інцидент і визнав можливе перевищення повноважень з боку працівників СБУ.

Голова СБУ Василь Грицак призначив службове розслідування інциденту і дав підлеглим 10 робочих днів, щоб доповісти про результати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG