Доступність посилання

ТОП новини

АП: парламент до кінця сесії може проголосувати 1-е читання змін до Конституції в частині правосуддя


Олексій Філатов, заступник голови Адміністрації президента України
Олексій Філатов, заступник голови Адміністрації президента України

В Адміністрації президента України не виключають, що Верховна Рада України має всі юридичні підстави в рамках нинішньої сесії проголосувати у першому читанні за проект змін до Конституції в частині правосуддя, які сьогодні отримали позитивну оцінку КСУ. Про це заявив заступник голови Адміністрації президента, представник президента в Конституційному суді Олексій Філатов.

«Сподіватимемося, що парламент якомога швидше перейде до цієї процедури… Юридично вже в рамках цієї сесії (3-я сесія ВР VІІІ скликання триває з вересня 2015 року до лютого 2016-го – ред.) може бути проголосований у першому читанні цей законопроект», – сказав Філатов.

Він висловив сподівання, що вже на наступній сесії парламент знайде 300 голосів, які необхідні для остаточного ухвалення цього закону.

«Це політичний процес. Якщо ми розглядаємо питання ухвалення закону загалом, то це питання до Верховної Ради і питання знаходження політичного консенсусу навколо цього законопроекту. Сподіваюся, що це не займе багато часу», – додав представник президента в КСУ.

Сьогодні, 22 січня, Конституційний суд України визнав, що зміни до Конституції України щодо правосуддя відповідають вимогам статей 157 і 158 Основного Закону.

У жовтні минулого року Венеціанська комісія на пленарному засіданні надала позитивний висновок щодо проекту змін до Конституції України в частині правосуддя.

23 грудня минулого року до Конституційного суду України надійшло звернення Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності Конституції президентського законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя. Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент схвалює законопроект (перше читання) щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосами).

XS
SM
MD
LG