Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин віддав держпідприємтсво екс-регіоналу під слідством – «Схеми»


Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Міністр енергетики України Володимир Демчишин своїм наказом призначив виконувачем обов’язків голови державного підприємства «Полтавське управління геофізичних робіт» Володимира Гладуна, що вже очолював це держпідприємтсво за попередньої влади, а нині проходить по кримінальній справі про розтрату держмайна. Наказ за підписом міністра є у розпорядженні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Першого» каналу.

«Полтавське управління геофізичних робіт» – одне з небагатьох держпідприємств, що надає геофізичні послуги, супроводжує бурові роботи підприємств нафтогазового комплексу, що дає змогу відкривати та розробляти нові родовища.

Володимир Гладун, відповідно до його офіційної біографії, очолював компанію у 2000–2012 роках, а потім був повторно призначений на цю посаду міністром Едуардом Ставицьким у 2013 році.

Він був депутатом київської райради Полтави у 1998–2006 роках, був членом Партії регіонів. У 2010 році балотувався у Київську райраду в м. Полтава від Партії регіонів, про що йдеться у свіжій заяві Опозиційного блоку на захист Володимира Гладуна.

Гладун був звільнений з посади директора підприємства «Полтавське управління геофізичних робіт» невдовзі після перемоги Майдану навесні 2014 року.

Володимир Гладун
Володимир Гладун

Володимир Гладун проходить по справі №1201517000000816. Національна поліція Полтавської області підозрює тогочасне керівництво держпідприємства у розтраті державних коштів та укладанні завідомо збиткових контрактів за попередньою змовою з приватними суб’єктами господарської діяльності. Зокрема, слідчі розслідують багатомільйонні оборудки держпідприємства з фірмою «Полтавське підприємство геофізичних робіт», що зареєстрована на прийомну доньку Володимира Гладуна Оксану Шпак.

У січні відбувалась серія обшуків у рамках справи, з-поміж іншого, слідчі отримали доступ до банківських рахунків та документів фірми родички Гладуна, про що свідчить Єдиний реєстр судових рішень.

Його рідний брат Василь Гладун за минулої влади займав одну з керівних посад у НАК «Нафтогаз України», а також був помічником нардепа-регіонала Сергія Кацуби, що нині разом з братом перебуває у розшуку за підозрою у розтраті майна НАК «Нафтогаз України».

Володимир Гладун повідомив Радіо Свобода, що вже готується виконувати обов’язки директора «Полтавського управління геофізичних робіт», але, почувши запитання про кримінальну справу та контракти з родичами, поклав слухавку.

Одночасно з призначенням Гладуна, міністр Демчишин припинив повноваження в.о. директора цього держпіжприємства Владислава Левінського.

Левінський згадується у ЗМІ, як учасник подій на Майдані, організатор намету «полтавські Єврогалушки», якими харчувалися учасники революції.

Міністр Демчишин не захотів коментувати призначення.

XS
SM
MD
LG