Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Савченко відхилив 11 клопотань захисту – адвокати


Надія Савченко в суді, 25 січня 2016 року
Надія Савченко в суді, 25 січня 2016 року

Суд у Донецьку Ростовської області Росії, який розглядає справу колишньої української військової, народного депутата Надії Савченко, відхилив одинадцять клопотань її захисту, повідомили адвокати.

Серед відхилених були клопотання долучити до матеріалів справи свідчення експертів, які аналізували відеозаписи з Савченко в полоні сепаратистів, які свідчать про те, що вона була вже в полоні на час інкримінованої їй загибелі російських журналістів і відтак не може бути причетною до цього, чи клопотання про виклик до суду як свідків інших українських військових, що потрапили в полон разом із Савченко.

«Сьогоднішній день був феєричний, бо нам відмовили в усьому, – прокоментував Радіо Свобода результати судового засідання адвокат Ілля Новиков. – Попередніми днями хоч щось незначне зробити давали, але сьогодні, мабуть, вирішили показати, що «пора закруглятися» і всі наші зусилля їм набридли».

За словами адвокатів, саму Савченко мають допитати на засіданні суду 1 лютого, і до цього часу захист підготував для суду «кілька сюрпризів».

Зокрема, сказав Новиков, хоча суд не хоче бачити нікого зі свідків, він їх усе-таки побачить, «можливо, навіть більш неприємних для них, ніж ті, яких ми сьогодні просили викликати».

«Завершення процесу буде ударним. Увесь цей тиждень і початок наступного ми будемо забивати всі гвіздки, які лишилося забити, – додав він.

У середині грудня суд продовжив арешт Надії Савченко до 16 квітня. Після цього вона на знак протесту оголосила голодування – третє від моменту її арешту влітку 2014 року. Наразі воно триває вже 40 днів.

Надію Савченко у Росії звинувачують у вбивстві двох співробітників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG