Доступність посилання

ТОП новини

Кремль: заяви Мінфіну США щодо Путіна є «офіційним звинуваченням» і вимагають доказів


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявляє, що коментарі представника Міністерства фінансів США в матеріалі «Бі-Бі-Сі» щодо зловживань Володимира Путіна є «офіційними звинуваченнями».

У Кремлі впевнені, що Міністерство фінансів США має надати докази звинувачень у корупції щодо Путіна. «Якщо вони залишать подібні офіційні заяви без доказів, то це кидає тінь на репутацію цього відомства», – сказав Пєсков.

Речник Путіна також назвав матеріал «Бі-Бі-Сі» про президента Росії «чистим вимислом і наклепом, що не має під собою жодних підстав».

Британська телерадіокомпанія «Бі-Бі-Сі» напередодні повідомила, що в Міністерстві фінансів США їй заявили, що вважають президента Росії Володимира Путіна корумпованим.

За даними компанії, це вперше у США прямо звинуватили в корупції самого Путіна, хоча там уже наклали санкції на групу наближених до нього осіб.

Виконувач обов’язків заступника міністра фінансів США у справах боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Адам Зубін, який відповідає за санкції, заявив телерадіокомпанії, що влада США знає про корумпованість Володимира Путіна «вже багато-багато років».

За словами Зубіна, Путін збагачує своїх друзів і найближчих союзників і натомість віддаляє від державних ресурсів тих, кого не вважає своїми друзями.

Зубін, який узяв участь у розслідувальній передачі «BBC Panorama», не став коментувати повідомлень про таємний звіт Центрального розвідувального управління США 2007 року, за якими багатство Путіна оцінювалося приблизно в 40 мільярдів доларів, але підтвердив, що президент Росії нагромаджує приховані багатства. «За повідомленнями, він (Путін) має платню від держави приблизно у 100 тисяч доларів на рік. Це не точне відображення його багатства, бо він давно тренується і практикується в тому, як приховати своє справжнє багатство», – сказав Зубін.

«Бі-Бі-Сі» нагадала, що раніше Путін уже заперечував схожі звинувачення. Водночас, мовиться в повідомленні, дані про багатства Путіна підтвердили люди, що колись мали справу з ними – зокрема, з яхтою вартістю у 35 мільйонів доларів, яку передав президентові Росії в особисту власність олігарх Роман Абрамович і яку через те тримали в таємниці й утримували за кошти російського бюджету. Адвокати Абрамовича, мовиться в передачі, теж заперечили це.

Сам Путін відмовився дати інтерв’ю для передачі, додала телерадіокомпанія.

XS
SM
MD
LG