Доступність посилання

ТОП новини

Росія: діяльність Кадирова не викликала питань у Кремля


Рамзан Кадиров, архівне фото
Рамзан Кадиров, архівне фото

У Кремля не викликає ніяких питань діяльність голови республіки Чечні Рамзана Кадирова на цій посаді, заявив голова адміністрації президента Росії Сергій Іванов.

Так він відповів на повідомлення, що Кремль роздратований протистоянням керівництва Чечні з російською «позасистемною» опозицією, з яким виступив раніше у вівторок, 26 січня, російський телеканал «Дождь».

Телеканал, посилаючись на «джерело, наближене до адміністрації президента», заявив, що це протистояння і влаштований у столиці Чечні Грозному мітинг на підтримку Кадирова стали сигналами Москві про те, що, щоб не допустити кризи, дотації Чечні з бюджету Росії не мають скорочуватися, і причини протистояння економічні, а не політичні.

У понеділок, 25 січня, сам президент Володимир Путін назвав дії Рамзана Кадирова на посаді голови Чечні ефективними й подякував йому за це.

Діяльність Кадирова викликала широке обговорення в Росії й за кордоном після того, як він у публічному виступі 12 січня назвав російських опозиціонерів «ворогами народу» й закликав судити їх як «зрадників», а потім зі схожими заявами виступили й інші представники керівництва Чечні. І російські, і міжнародні правозахисники закликали владу Росії відреагувати на загрозливу риторику керівництва Чечні на адресу російських політиків, правозахисників і засобів інформації і відправити Кадирова у відставку за численні порушення російського законодавства.

У Москві такі погрози Кадирова і представників його диктаторської влади в Чечні сприйняли спокійно й пояснили їх «менталітетом чеченського народу». Зокрема, як заявляв речник президента Росії Дмитро Песков, згадані чеченськими керівниками «позасистемні» опозиціонери «перебувають поза легітимним політичним полем країни», а тому через слова чільних чеченців не варто «нагнітати ситуацію».

XS
SM
MD
LG