Доступність посилання

ТОП новини

Київському річковому вокзалу можуть надати статус пам’ятки архітектури


Київський річковий вокзал
Київський річковий вокзал

Наступного тижня експертна комісія Міністерства культури може надати Київському річковому вокзалу статус пам’ятки місцевого або національного значення. Про це у коментарі програмі «Схеми» повідомили в управлінні охорони нерухомої культурної спадщини та заповідників Міністерства культури.

Якщо приміщенню річкового вокзалу нададуть статус пам’ятки і внесуть до Державного реєстру нерухомих пам’яток, будь-які дії з ним будуть урегульовані спеціальним законом, який може ускладнити реалізацію планів його нових власників щодо перевтілення будівлі на ресторанну галерею з розширенням площі.

«Якщо будівлі буде надано статус національної чи місцевої пам’ятки, то не можна буде проводити її реконструкцію – лише реставрацію, консервацію, ремонт чи пристосування», – пояснила Орислава Нагорнюк, головний спеціаліст відділ охорони нерухомої культурної спадщини Міністерства культури.

Вона зауважила, що ресторан у приміщенні річкового вокзалу можна буде зробити лише за умови пристосування приміщення без перепланування.

Раніше міністр культури В’ячеслав Кириленко офіційно доручив двом управлінням Мінкультури розглянути питання щодо можливості запровадження охоронних заходів у відповідності до чинного законодавства з метою збереження монументально-декоративних творів будівлі річкового вокзалу в місті Києві.

Таке доручення було надане після публікації сюжету програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», про анонсовану реконструкцію будівлі Річкового вокзалу на Поштовій площі у Києві. Зокрема, журналісти програми з’ясували, що будівля Київського річкового вокзалу, яка перебуває у власності компанії, пов’язаної з колишнім головою Держпідприємництва Михайлом Бродським та депутатом Верховної Ради від «Опозиційного блоку» Нестором Шуфричем, у 2018 році може перейти у власність банку ПУМБ із групи СКМ олігарха Ріната Ахметова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG