Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв і міністр закордонних справ Туреччини обговорили створення міжнародної групи з деокупації Криму


Національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв
Національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв

У Страсбурзі відбулася зустріч уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва з міністром закордонних справ Турецької Республіки Мевлютом Чавушоглу. Вони обговорили пропозицію щодо створення спеціального міжнародного формату, який дозволить співпрацювати для деокупації Криму, повідомляє проект Радіо Свобода «Крим. Реалії» з посиланням на прес-службу Джемілєва.

«З нашого боку пропонується створити міжнародну групу, до якої увійдуть країни-учасники Будапештського меморандуму 1994 року і Туреччина, як одна з впливових чорноморських країн. Така ідея вже обговорювалася з президентом України і з міністром закордонних справ України, і була підтримана ними», – йдеться в повідомленні.

Мевлют Чавушоглу підтримав цю ініціативу. Детально це питання обговорюватиметься в лютому під час візиту турецького міністра до Києва, повідомляють у прес-службі уповноваженого президента України.

Мустафа Джемілєв вирушив до Франції в складі української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи на зимову сесію ПАРЄ. Питанням тимчасово окупованого Криму і агресії Росії проти України тут будуть присвячені кілька заходів та «круглих столів».

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і запровадили через це економічні санкції. Росія називає окупацію півострова «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG