Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ проведе засідання щодо боротьби з вірусом зіка


Виконавча рада Всесвітньої організації охорони здоров’я проведе 28 січня в Женеві засідання, присвячене виробленню термінових заходів для протидії вірусові зіка, з поширенням якого пов’язують народження тисяч немовлят із недорозвиненим мозком у державах Карибського басейну і Латинської Америки.

Про це рішення оголосили після попередження американських вчених про те, що є небезпека виникнення пандемії лихоманки зіка. Головною небезпекою вірусу зіка, який переносять комарі, вважається можливість мікроцефалії – вроджене зменшення розмірів мозку і черепа у плоду, що приводить до розумової відсталості, – якщо на хворобу перехворіла вагітна жінка.

На даний час вірус зіка вже зафіксували у понад 20 країнах Карибського басейну, Північної і Південної Америки.

Лікування або вакцини від хвороби наразі немає. У людей, що заразилися, зазвичай трохи підвищується температура, виникає висип на шкірі і коньюнктивіт. Симптоми спостерігаються протягом 2–7 днів.

Всесвітня організація охорони здоров’я застерегла, що вірус зіка може поширитися майже на всю Північну і Південну Америку.

Вперше вірус виявили в 1947 році в Уганді, в Америках його не фіксували до 2014 року.

27 січня перший випадок зараження вірусом зіка виявили в Данії. Данські медики повідомили, що громадянин цієї країни, який нещодавно відвідував Південну і Центральну Америку, був інфікований вірусом зіка.

XS
SM
MD
LG