Доступність посилання

ТОП новини

На суді у справі Савченко виступили представники «Укртранснафти», допитують бійця ЗСУ – адвокати


Надія Савченко
Надія Савченко

Суд у російському Донецьку Ростовської області після обідньої перерви у четвер продовжив допит представників сторони захисту у справі української громадянки, екс-військової, народного депутата України Надії Савченко. Як повідомив на своїй сторінці у Twitter один з адвокатів Савченко Микола Полозов, суд спочатку допитав Олега Пуленця, представника ПАТ «Укртранснафта», якому належала вишка, з якої Надія Савченко, як стверджують російські прокурори, «наводила вогонь» на російських журналістів.

Сторона захисту клопотала про приєднання до справи технічної документації, наданої фахівцем, однак прокурори заперечили через те, що «технічні документи «Укртранснафти» написані українською мовою», зауважив Полозов.

Інший захисник Савченко Марк Фейгін у Twitter зазначив: «Спеціаліст повідомляє, що вишка недоступна для людини без спеціального обладнання. Сходинка розташована на рівні 6,8 метрів від основи».

Після свідчень Пуленця у суді допитали ще одного представника «Укртранснафти» Сергія Чапака. Цей свідок, за словами адвоката Полозова, розповів, що майданчик вишки розташований на висоті 34-35 метрів, і щоб дістатися туди потрібна 6-метрова драбина і страхувальне устаткування.

Після свідчень представників «Укртранснафти» суд почав допит бійця ЗСУ Григор’єва, який був у полоні разом з Надією Савченко, зауважив Марк Фейгін.

Раніше у четвер, до обідньої перерви, у російському суді встигли допитати одного свідка сторони захисту.

Міністерство закордонних справ України напередодні вручило консулові посольства Росії ноту протесту проти безперервного свавілля «так званого російського правосуддя» проти Надії Савченко. Дипломати наполягають на тому, що на процесі в Росії над громадянкою України, народним депутатом Надією Савченко суд останніми днями відхиляє практично всі експертні матеріали сторони захисту, які доводять її невинуватість, на тій підставі, що вони походять із території України – де в Луганській області й сталися події, які їй інкримінують.

Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.
Надія Савченко на знак протесту проти її утримання під арештом оголосила голодування – третє від моменту її затримання влітку 2014 року. Наразі воно триває вже понад 40 днів.

Росія також відмовляється визнавати міжнародний імунітет Надії Савченко як члена Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG