Доступність посилання

ТОП новини

Росія оскаржила перше рішення Страсбурзького суду в «болотній справі» – адвокат


Росія оскаржила перше з рішень Європейського суду з прав людини в так званій «болотній справі», повідомив Радіо Свобода адвокат одного з заявників у цій справі.

Ідеться про оскарження ухвали Страсбурзького суду задовольнити позови Леоніда Ков’язіна, Артема Савйолова та Іллі Гущина про порушення їхніх прав, сказав адвокат першого з них Дмитро Аграновський.

Він припустив, що в майбутньому Росія може оскаржити всі рішення Європейського суду з прав людини в «болотній справі», хоча вважає, що можливість задоволення цих оскаржень нульова.

Європейський суд із прав людини задовольнив скарги Ков’язіна, Гущина і Савйолова 17 вересня 2015 року, визнавши порушення їхнього права на свободу й особисту недоторканність. Першим двом суд присудив відшкодування з боку російської держави у дві тисячі євро, третьому у три тисячі. Усі троє оскаржували незаконні, на їхню думку, рішення продовжити тримання їх під арештом, ухвалені у 2012–14 роках.

«Болотною справою» назвали судові переслідування учасників узгодженої з владою акції опозиції «Марш мільйонів» на Болотній площі в Москві 6 травня 2012 року, яка завершилася, на думку влади, масовими заворушеннями. Російські опозиціонери наполягали, що безлади були спровоковані владою. Російський уряд у відповідях на запити Страсбурзького суду стверджував, що сутички з поліцією почалися з вини самих опозиціонерів. До відповідальності за так званими «болотними справами» притягували загалом 34 людини. Правозахисники вважають їх політв’язнями, а саму «болотну справу» – політично мотивованою.

Президент Росії Володимир Путін 15 грудня 2015 року підписав закон, що дозволяє Конституційному судові Росії схвалювати відмови виконувати рішення міжнародних судів, зокрема Європейського суду з прав людини, якщо вони суперечитимуть російській Конституції.

У липні 2015 року Конституційний суд Росії вже визнавав необов’язковим виконання рішень Страсбурзького суду, якщо воно може привести до «порушення засадничих конституційних прав».

XS
SM
MD
LG