Доступність посилання

ТОП новини

Політолог Фукуяма порівняв Путіна й «Ісламську державу» через їхнє ставлення до демократії


Економічна модель Путіна розпадається – Фукуяма (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Економічна модель Путіна розпадається – Фукуяма

Американський політолог та історик Френсіс Фукуяма заявив, що президент Росії Володимир Путін і екстремістське угруповання «Ісламська держава» однаково домагаються таких форм розвитку держави й суспільства, що суперечать засадам ліберальної демократії.

В оприлюдненому нині інтерв’ю Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Фукуяма назвав Путіна й «Ісламську державу» «заклятими ворогами, між якими, можливо, є щось спільне»: і президент Росії, і радикальні ісламісти однаково намагаються створити альтернативу сучасній ліберальній демократії.

Але, вважає політолог, і Путін, і «Ісламська держава» приречені в цьому на провал.

Фукуяма вважає, що «путінізм» «чіпко тримає Росію», і називає нинішню політико-економічну систему в цій державі «пустою»: режим Путіна ґрунтується на економічній моделі, що надто залежить від економічного сектору, і ця модель нині «розпадається».

Фахівець вважає, що найближчі дальші десять років економічного занепаду дадуть відповідь на питання, чи дійсно росіяни вважають такий курс гідною альтернативою свободам і розквітові, характерним для Західної Європи.

Росія нині перебуває у значній політичній ізоляції через її агресію проти України, накладені через це санкції негативно впливають на її економіку, а ще більше підривають її низькі ціни на нафту, експорт якої є основою валютних надходжень до бюджету Росії, та завдяки масованій пропаганді рейтинги Путіна всередині Росії й далі небувало високі, інакодумці ж, як і раніше, зазнають переслідувань. Угруповання «Ісламська держава», відоме своїм екстремально суворим тлумаченням сунітської версії ісламу, знищує на захоплених ним територіях усі громадянські свободи. У Росії воно визнане терористичним і заборонене, і Росія заявляє, що веде з ним боротьбу в Сирії, підтримуючи там авторитарний режим президента Башара аль-Асада, хоча більшість російських ударів там спрямовані не проти «Ісламської держави», а проти інших супротивників сирійського режиму.

XS
SM
MD
LG