Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську реконструювали кульмінацію бою під Крутами


У Дніпропетровську реконструювали кульмінацію бою під Крутами (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

У п’ятницю, 29 січня, в Дніпропетровську біля пам’ятника Дмитру Яворницькому вперше відбулись урочистості з нагоди Дня пам’яті Героїв Крут. Театралізоване дійство – інсценування найгостріших моментів легендарного бою – представили учні місцевого ліцею з посиленою військовою підготовкою.

За словами заступника керівника ліцею Всеволода Костирі, історичну реконструкцію подій 1918 року учні ліцею, ровесники учасників бою під Крутами, готували кілька тижнів: шили костюми, вивчали рухи. Як зазначив Костиря, участь у театралізованому «бою» дала можливість хлопцям відчути значення тієї події в історії України.

Учасники урочистостей хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто загинув за свободу України майже 100 років, і загиблих бійців АТО.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції в сучасній Чернігівські області за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько 400 осіб, тривав 5 годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, Центральна Рада вирішила урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Щороку по Україні урочисто вшановують пам'ять Героїв Крут.

XS
SM
MD
LG