Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі схвалили суперечливий закон про стеження за діями в інтернеті


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Польщі Сенат, верхня палата парламенту, остаточно затвердив суперечливий закон, що має на меті полегшити поліції і спецслужбам доступ до інформації про дії людей в інтернеті.

Закон передбачає, що силовики будуть мати постійний прямий доступ до таких даних – без того, щоб, як нині, щоразу просити про такий доступ в інтернет-провайдерів.

Це останній наразі з низки суперечливих кроків владної нині в Польщі консервативної популістської партії «Право і справедливість», яка повернулася до влади в жовтні 2015 року після восьми років в опозиції.

Серед інших таких кроків – проведення законів про контроль уряду над найвищим судом країни, над її прокуратурою і над громадськими телерадіомовниками.

Ці закони, які викликають сумніви щодо стану демократії в цій країні, члені Європейського союзу й НАТО, викликали демонстрації протесту в Польщі і різку критику і у країні, і за кордоном.

Євросоюз нещодавно почав безпрецедентне розслідування щодо того, чи не порушує уряд Польщі норм ЄС щодо демократії і чи не варто застосувати заходи покарання проти Варшави через це.

XS
SM
MD
LG