Доступність посилання

ТОП новини

Переговори щодо Сирії почали без провідної сирійської опозиції


Стаффан де Містура під час відкриття переговорів у Женеві, 29 січня 2016 року
Стаффан де Містура під час відкриття переговорів у Женеві, 29 січня 2016 року

Спеціальний представник ООН у справах Сирії Стаффан де Містура почав у швейцарській Женеві переговори про мирне врегулювання в Сирії, які наразі бойкотують провідні групи сирійської опозиції.

Наразі в переговорах зі спеціальним представником генерального секретаря ООН бере участь делегація офіційного Дамаска на чолі з послом Сирії в ООН Башаром Джаафарі.

Найбільша коаліція опозиційних груп різного спрямування, створена для цих переговорів за підтримки Саудівської Аравії, Вищий переговірний комітет, заявила, що не піде на них, доки влада президента Сирії Башара аль-Асада не погодиться на домовленість про пропуск гуманітарної допомоги містам і територіям, що контролюються повстанцями й перебувають в облозі урядових сил чи їхніх союзників.

Також на переговори не прибули представники сирійських курдів, що контролюють значну частину півночі Сирії.

Бойкот із боку опозиції став невдачею в першій за останні два роки спробі ООН зібрати за столом переговорів представників головних сил опозиції і влади Асада в намаганні домовитися про припинення громадянської війни в Сирії.

Попередня спроба скликати такі мирні переговори щодо Сирії 2014 року зазнала провалу, і громадянська війна в цій країні триває далі. За час її тривання, а це вже майже п’ять років, у Сирії загинули, за оцінками, понад 250 тисяч людей, мільйони стали внутрішніми вимушеними переселенцями чи біженцями за кордон.

XS
SM
MD
LG