Доступність посилання

ТОП новини

Гонтарева: ослаблення гривні в останні дні зумовлене «фундаментальними факторами»


Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева

Глава Національного банку України Валерія Гонтарева заявляє, що зниження курсу гривні, яке спостерігається останнім часом, зумовлене «фундаментальними факторами».

«Сезонні фактори залишилися позаду. Але фундаментальні фактори перебувають поза зоною впливу НБУ. Нацбанк не протидіє впливу фундаментальних факторів», – сказала вона на засіданні профільного парламентського комітету.

Глава Нацбанку уточнила, що погіршення стану платіжного балансу країни зумовлене, зокрема, несприятливою кон’юнктурою на світових ринках сировини.

Гонтарева також зазначила, що раніше Нацбанк виходив на ринок з інтервенціями, однак зараз ринок знаходить рівновагу без втручання НБУ.

Національний банк України на 3 лютого послабив офіційний курс гривні щодо долара США на 43 копійки та встановив на рівні 25,87 гривні за долар.

В лютому минулого року офіційний курс гривні до долара встановили на історичному мінімумі в 30,01 гривні за долар.

Міністерство фінансів заклало у держбюджеті на 2016 рік середній курс гривні 24,1 гривні за долар США і на кінець року – 24,4. У Нацбанку раніше заявляли, що реалістичним прогнозом є курс гривні 24,1 гривні за долар США.

XS
SM
MD
LG