Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні журналісти адресували листа директорові французького телеканалу через трансляцію фільму про Майдан


Скріншот з сайту pltv.fr
Скріншот з сайту pltv.fr

Іноземні журналісти, які працюють в Україні, адресували відкритого листа директору французького телеканалу Canal+ через трансляцію фільму Поля Морейри «Україна – маски революції», в якому висловили своє невдоволення перекручуванням подій в Україні.

Лист напередодні ввечері опублікував сайт Teleobs за підписом 18 журналістів, які регулярно працюють в Україні, є постійними кореспондентами в Києві та регіонах.

«У понеділок, 1 лютого, ми були шоковані від документального фільму Поля Морейри «Україна – маски революції», трансльованому Canal+», – зазначають журналісти.

За їхніми словами, у стрічці відсутнє розуміння складного питання російсько-українських відносин, має місце плутанина, підкріплена рядом помилок, неперевірена інформація та маніпуляції монтажу.

Журналісти також вказують на викривлену подачу інформації про праві радикальні рухи в Україні, мовне питання та подвійне трактування анексії Криму.

«Після революції, населення Криму переважною більшістю проголосувало на «референдумі за вірність Росії», лише це стверджує Поль Морейра. У той час, як зникає конкретний контекст, за яких умов було проведене голосування, а саме системне розгортання російських військових сил на півострові», – зазначають журналісти.

Також представники медіа невдоволені тим, як у фільмі висвітлені бойові дії на Донбасі, зокрема участь українських добровольчих батальйонів. Крім того, вони заперечують, що події 2 травня 2014 року в Одесі, як стверджує Морейра у фільмі, не були достатньо вивчені, і визнають, що «ця драма не єдина за останні два роки, яка залишається нез'ясованою».

Іноземні журналісти наголошують, що упродовж останніх двох років вони вивчають перетворення у такій «великій і незрозумілій країні в Європі» і відчули «дискомфорт» та «образу свого покликання» у фільмі Поля Морейри про Україну.

Фільм Поля Морейри «Україна – маски революції» про події в Україні 2013-2014 років вийшов в ефір на французькому телеканалі Canal+ ввечері 1 лютого. Посольство України у Франції, деякі французькі видання, зокрема Le Monde, а також користувачі соціальних мереж назвали фільм пропагандистським і таким, що спотворює реальні події в Україні. Сам режисер відповів на зауваження європейських журналістів та українського посольства у своєму блозі. Він написав, що його фільм-розслідування суперечить загальноприйнятій картині, і що в мережі інтернет зустрівся із різким запереченням.

XS
SM
MD
LG