Доступність посилання

ТОП новини

Геннадію Афанасьєву посилили тюремні умови – адвокат


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Ув’язненому у Росії громадянину України Геннадію Афанасьєву, який відбуває покарання у виправній колонії-25 у російському Сиктивкарі, оголосили десять стягнень, повідомив Радіо Свобода адвокат українця Олександр Попков.

«Проблеми у колонії у нього не закінчуються, він зазнає утисків. Коли член громадської наглядової комісії республіки Комі Ернест Мезак добрався до матеріалів зі стягненнями, з’ясувалося, що їх було десять, але Афанасьєву про це не повідомлялося. Все це робиться навмисно, щоб посилити умови його утримання», – наголошує адвокат.

За інформацією Попкова, Афанасьєв зараз уже може перебувати у штрафному ізоляторі, після того, як у середу під час обшуку у нього знайшли телефонну СІМ-карту, яку заборонено зберігати ув’язненим.

«Вчора був великий обшук. Коли в’язні поверталися, Афанасьєва зупинили на вході, тобто його вже чекали. Залізли у кишеню для бирки і знайшли СІМ-карту. Минулого разу у нього там же знайшли лезо. Звідки взялася СІМ-карта він не знає, припустив, що йому підклали її вночі. Після інциденту обіцяли відправити його у штрафний ізолятор, зараз зв’язку з ним немає. Можливо йому посилили умови утримання», – зазначив адвокат Геннадія Афанасьєва.

4 лютого МЗС України закликало міжнародну спільноту засудити застосування тортур щодо ув’язненого у Росії Геннадія Афанасьєва.

«В Україні глибоко занепокоєні продовженням застосування тортур щодо незаконно ув’язненого громадянина України Геннадія Афанасьєва співробітниками пенітенціарної служби Російської Федерації, нелюдського поводження з ним та постійного порушення його прав», – мовиться у коментарі МЗС України.

В українському зовнішньополітичному відомстві наголошують, що російська влада впродовж двох останніх місяців відмовляє консулам України відвідати Афанасьєва, попри неодноразові звернення української сторони.

Геннадій Афанасьєв є фігурантам кримінальної справи проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого на 20 років позбавлення волі за звинуваченням в організації терористичної організації в Криму. Справу Афанасьєва розглядали в особливому порядку, оскільки він дав свідчення і свідчив проти інших фігурантів.

Однак на процесі у справі Сенцова й активіста Олександра Кольченка він відмовився від свідчень, заявивши про тортури при допиті. Афанасьєв повідомив, що обмовив Сенцова і що терористичної організації з їхньою участю в Криму не існувало.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в’язнями.

XS
SM
MD
LG