Доступність посилання

ТОП новини

Рада спростила механізм реверсного постачання газу – Вітренко


Верховна Рада посилила енергетичну безпеку держави, схваливши механізми «віртуального реверсу» на кордоні України з Євросоюзом. Про це повідомив 5 лютого директор із розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

За словами фахівця, це «стандартні для Європи механізми», які для Росії означають «остаточний крах політики ізолювання окремих ринків».

«Зараз потужності для доставки газу з Європи становлять близько 20 мільярдів кубометрів на рік, що трохи перевищує всі наші потреби в імпорті газу. З іншого боку, для створення справді конкурентного ринку газу в Україні, для спокійного покриття всіх можливих піків споживання газу дуже бажано, щоб ці потужності істотно перевищували наші потреби. Віртуальний реверс – це додаткові потужності в розмірі 60-70 мільярдів кубометрів на рік», – написав Вітренко у Facebook.

Бар’єром на шляху віртуального реверсу, за словами високопосадовця «Нафтогазу», залишається російський «Газпром», який відмовляється «надавати так звані пари шиппер-кодів», тобто необхідну інформацію для переходу на європейські правила відносин між газотранспортними операторами України та Словаччини, Румунії, Угорщини, Польщі.

«Нафтогаз» із цього питання подав проти «Газпрому» позов до Стокгольмського арбітражу, інформує Вітренко.

«Очікуємо рішення на початку наступного року. Паралельно наполягаємо на проведенні переговорів з даного питання із залученням Єврокомісії», – додав фахівець.

Вітренко також проінформував, що за рахунок використання ще одного механізму – «операційних балансуючих рахунків» «імпортери газу з Європи нестимуть менше ризиків, і це вже зараз призведе до зниження цін на газ в Україні».

Україна останнім часом різко обмежила закупівлі російського природного газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою, використовуючи для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада 2015 року, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG