Доступність посилання

ТОП новини

Коцаба в суді: звинувачення у держзраді є наступом на свободу слова


Івано-Франківський міський суд розглядає справу блогера Руслана Коцаби
Івано-Франківський міський суд розглядає справу блогера Руслана Коцаби

Івано-франківський блогер Руслан Коцаба вважає пред’явлені йому звинувачення у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України «наступом на свободу слова і думки». Про це він заявив 5 лютого в Івано-Франківському міському суді, де свідчив понад дві години.

На початку засідання обвинувачений просив суд «дозволити вийти з клітки», однак це прохання не було задоволене. Коцаба вкотре заявив, що винним себе не вважає. Він також наголосив, що «після того, що побачив на війні, став переконаним пацифістом», і фразу «краще поганий мир, ніж добра війна» повторював кілька разів під час свого виступу.

Коцаба зазначив, що був акредитованим журналістом, працюючи над сюжетами, намагався давати різні точки зору і «не думав, що за це можуть «пришити» державну зраду».

Завершив свій виступ Коцаба вибаченням перед рідними, але при цьому додав, що «як громадянин, як журналіст, як патріот зробив, можливо, свій найкращий вчинок у житті».

Наступне судове засідання відбудеться 17 лютого, допит Коцаби здійснюватиме сторона обвинувачення.

Коцаба неодноразово публічно виступав проти проведення в Україні чергової хвилі мобілізації та закликав її бойкотувати.

Незалежна медіа-профспілка України вважає обвинувачення Коцаби недостатньо обґрунтованими. Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем сумління й закликала його звільнити.

XS
SM
MD
LG