Доступність посилання

ТОП новини

«Суд» в окупованому Криму визнав українського активіста винним – правозахисники


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Суд» Роздольненського району окупованого Росією Криму засудив громадянина України Володимира Балуха до 320 годин обов’язкових робіт, визнавши винним за статтею 319 (образа представника влади) російського Кримінального кодексу. Про це Володимир Балух повідомив представникам Кримської правозахисної групи.

«Адвокат Володимира повідомив, що при винесенні вироку суддя з незрозумілих причин посилалася не на ті свідчення, які озвучувалися в суді, а на старі свідчення в матеріалах справи. Суддя враховувала лише свідчення з боку звинувачення, свідчення з боку захисту ігнорувалися», – повідомили правозахисники.

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник вважає, що справа є політично вмотивованою. За її словами, обшуки у справі відбувалися з грубими порушеннями, звинувачення ґрунтувалися на свідченнях одного свідка, якого «Володимир бачив перший раз в житті».

Володимир Балух має намір оскаржити це рішення суду.

Згідно з постановою суду, Балух під час проведення обшуку в будинку своєї цивільної дружини образив лейтенанта поліції. Причиною обшуку стала заява свідка, нібито Балух тримає в будинку викрадений автомобіль. Балух усі звинувачення свою адресу категорично заперечує.

За інформацією правозахисників, до квітня 2015 року в Криму на даху будинку його цивільної дружини майорів український прапор. Співробітники поліції зняли його під час першого ж обшуку. За словами Балуха, причиною ще одного обшуку в квітні 2015 року була аналогічна заява невідомої особи, нібито він украв запчастини від трактора.

Після анексії Криму Росією на півострові відбулося кілька судових процесів щодо проукраїнських активістів. Один із найгучніших – за українську символіку на акції в день народження українського поета Тараса Шевченка. Тоді учасникам акції присудили громадські роботи та штрафи.

Крим анексований Росією з початку 2014 року.

XS
SM
MD
LG