Доступність посилання

ТОП новини

Шокін та Грицак доповіли Порошенку: знайдена зброя, з якої вбивали майданівців 


Співробітники міліції стріляють по демонстрантах на Майдані, Київ, 20 лютого 2014 року
Співробітники міліції стріляють по демонстрантах на Майдані, Київ, 20 лютого 2014 року

Президент України Петро Порошенко прийняв доповідь голови СБУ Василя Грицака та генерального прокурора Віктора Шокіна про нові важливі обставини в слідстві щодо розслідування злочинів проти Майдану – знайдена зброя, з якої вбивали майданівців. Про це 5 лютого повідомляє офіційний сайт голови держави.

Керівник СБУ доповів, що виявлені фрагменти 23 одиниць вогнепальної нарізної зброї, з якої стріляли на Майдані. Зброя була пошкоджена механічним способом, спиляні ідентифікаційні номери. За результатами проведеної експертизи СБУ, ідентифіковані 12 з 23 одиниць зброї.

«З великою імовірністю можна сказати, що це фрагменти 22 автоматів Калашникова та одного кулемета Калашникова, крім цього – один ствол 12-го калібру мисливської гладкоствольної зброї», – повідомив Василь Грицак. Він також повідомив, що після отримання висновків експертизи відповідні матеріали було надіслано до Генеральної прокуратури та МВС.

Генеральний прокурор Віктор Шокін зазначив: «Слідством доведено повністю та беззаперечно, що з цієї зброї вбивали майданівців». Він пообіцяв найближчим часом поінформувати, в яких конкретно випадках вона використовувалася.

Президент наголосив, що усі винні у розстрілі майданівців обов’язково мають бути притягнені до відповідальності. Порошенко відзначив, що наполягатиме, щоб Верховна Рада на найближчий сесії внесла зміни до закону про заочне правосуддя, щоб усі винні були покарані.

Шокін та Грицак доповіли Порошенку: знайдена зброя, з якої вбивали майданівців (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

21 листопада 2013 року в Україні почалися акції протесту, відомі як Євромайдан, які також згодом назвали Революцією гідності.

Усього, за даними Генпрокуратури, під час Майдану постраждали понад 2 тисячі людей, 104 з них загинули. Найбільше активістів загинули в лютому 2014 року. Тоді під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними прокуратури, розслідується близько 2000 злочинів, скоєних під час Майдану, проте обвинувальних вироків у цих провадженнях ще немає.

XS
SM
MD
LG