Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: Росія використовує у Сирії «німі» бомби, в результаті чого гинуть мирні жителі


Держсекретар США Джон Керрі
Держсекретар США Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що Росія у своїй повітряній кампанії в Сирії використовує так звані «німі» бомби, від розриву яких масово гинуть мирні жителі, зокрема в районі Алеппо. Про це він сказав напередодні, 5 лютого, у Вашингтоні.

«Це не точні бомби, в результаті гине велика кількість мирних жителів, в тому числі жінок та дітей», – сказав Керрі і додав, що «це треба припинити».

За словами держсекретаря США, Росія і Сирія також не виконують умов резолюції Ради безпеки ООН від грудня минулого року, яка закликає забезпечити негайний гуманітарний доступ до цивільних осіб і до припинення повітряного й артилерійського бомбардування цивільних громадян.

Водночас Керрі додав, що останнім часом Росія внесла деякі конструктивні пропозиції щодо припинення вогню у Сирії. Однак вони не мають сенсу, якщо ці ініціативи є лише прикриттям для того, щоб продовжити бомбардування, сказав політик.

«Росія заявила мені дуже чітко, що вони готові до припинення вогню…Іранці підтвердили в Лондоні всього день-півтора тому, що вони будуть підтримувати припинення вогню», – сказав Керрі.

Мирні переговори під егідою ООН в Женеві були призупинені 3 лютого після того, як сирійська армія за підтримки російських повітряних ударів атакувала повстанські сили на північ від Алеппо, перекривши шлях гуманітарним поставкам для цивільних. В результаті наступу сирійських урядових військ від 20 до 50 тисяч цивільних були вимушені тікати звідти до кордону з Туреччиною.

Держсекретар США Джон Керрі наступного тижня вирушає до Мюнхена для переговорів з Росією, Іраном та іншими сторонами, які беруть участь в сирійському конфлікті, щодо його врегулювання.

Посол Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що Москва планує «надати деякі нові ідеї» на зустрічі в Мюнхені для прогресу мирного процесу. Раніше Чуркін заявляв, що Росія не зупинить бомбардування в односторонньому порядку.

XS
SM
MD
LG