Доступність посилання

ТОП новини

Зброю, з якої стріляли по активістах на Майдані, знайшли в Києві влітку – СБУ


Силовики стріляють по демонстрантах на Майдані, Київ, 20 лютого 2014 року
Силовики стріляють по демонстрантах на Майдані, Київ, 20 лютого 2014 року

Зброю, з якої стріляли по активістах в період Революції гідності знайшли влітку минулого року в Голосіївському районі Києва. Про це повідомив керівник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук на прес-конференції, присвяченій передачі до ГПУ здобутих СБУ речових доказів у кримінальному провадженні із розслідування подій на Майдані у 2014 році.

«Фрагменти вогнепальної зброї були знайдені у водоймі та прибережній смузі», – сказав Остафійчук і додав, що за даними експертизи, «ця зброя має відношення до подій на Майдані».

СБУ показала зброю, з якої стріляли по активістах на Майдані (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Водночас начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури Сергій Горбатюк припустив, що зброя могла належати підрозділу спецпризначення МВС «Беркут», оскільки раніше стало відомо, про зникнення з балансу роти 24 одиниць озброєння.

Фото знайденої зброї з сайту СБУ
Фото знайденої зброї з сайту СБУ
Фото знайденої зброї з сайту СБУ
Фото знайденої зброї з сайту СБУ

​5 лютого голова СБУ Василь Грицак та генпрокурор Віктор Шокін доповіли президентові Петру Порошенку про нові важливі обставини в слідстві щодо розслідування злочинів проти Майдану. За їхніми даними, була знайдена зброя, з якої вбивали майданівців. Зокрема були виявлені фрагменти 23 одиниць вогнепальної нарізної зброї, яка була пошкоджена, але «ідентифікувати» вдалося 12 одиниць зі знайденої зброї. Генпрокурор Віктор Шокін пообіцяв найближчим часом поінформувати, в яких конкретно випадках використовувалася ця зброя.

21 листопада 2013 року в Україні почалися акції протесту, відомі як Євромайдан, які також згодом назвали Революцією гідності.

Усього, за даними Генпрокуратури, під час Майдану постраждали понад 2 тисячі людей, 104 з них загинули. Найбільше активістів загинули в лютому 2014 року. Тоді під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними прокуратури, розслідується близько 2000 злочинів, скоєних під час Майдану, проте обвинувальних вироків у цих провадженнях ще немає.

XS
SM
MD
LG