Доступність посилання

ТОП новини

Російські прикордонники не вимагають від кримчан міграційних карт – правозахисники


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Російські прикордонники перестали зобов’язувати кримчан заповнювати міграційні карти при в’їзді в анексований Росією Крим. Про це повідомляють представники Кримської правозахисної групи, які перетинали адміністративний кордон з Кримом після 3 лютого.

«З чим пов’язане введення, а потім скасування подібних правил, прикордонники не пояснюють», – зазначають правозахисники.

У Кримській правозахисній групі наголошують, що повідомлення про посилення контролю з боку прикордонників Російської Федерації викликало громадський резонанс.

«І, можливо, завдяки суспільному тиску, правило, яке можна розцінювати як непрямий примус кримчан до громадянства Росії, незабаром скасували», – припускають правозахисники.

У розпорядженні Кримської правозахисної групи є кілька фотокопій міграційних карт, заповнених 30 і 31 січня 2016 року кримчанами з українськими паспортами в пунктах пропуску Армянськ і Джанкой.

При перетині адміністративного кордону з анексованим Росією Кримом російська митна служба попереджала кримчан з українським паспортом про необхідність заповнення міграційних карт. Офіційних повідомлень про нововведення на сайті Кримської митниці не було.

Після анексії Росією Криму на початку 2014 року між материковою Україною і півостровом був адмінкордон, але фактично – справжній кордон. Крим оголошений тимчасово окупованою територією. Влада України не визнає російські документи, видані на півострові.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG