Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: 50 суддів Криму офіційно підозрюють у державній зраді


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос підписав повідомлення про підозру ще 50 суддям Крим та міста Севастополя, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

«Об’єктивна сторона вчиненого ними злочину полягає в тому, що вони будучи громадянами України, займаючи посади суддів, маючи достатній рівень освіти для розуміння факту окупації Російською Федерацією території Криму…. в порушення вимог статті 65 Конституції України, порушуючи присягу судді, з початку тимчасової окупації, приблизно з 16 березня 2014 року і дотепер, використовуючи теоретичні знання і практичні навики, отримані в Україні, здійснюють правосуддя від імені Російської Федерації за російським матеріальним та процесуальним правом як судді незаконно створених на тимчасово окупованій території України судових органів», – зазначають у прокуратурі.

Генеральна прокуратура України розслідує злочин, передбачений частиною 1 статті111 Кримінального кодексу України (державна зрада), вчинений суддями Криму та міста Севастополя.

У травні 2015 року повідомили про підозру у вчиненні державної зради 276 кримським суддям.

У липні у Генпрокуратурі повідомили про направлення до Верховного Суду України 276 подань про надання згоди на затримання кримських суддів.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом «референдум про самовизначення» Криму. За твердженням самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій щодо Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG