Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко підготувала звернення до ОБСЄ та МКЧХ щодо погроз сепаратистів стосовно заручників


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявляє, що підготувала офіційне звернення до ОБСЄ і Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) із вимогою дати оцінку заявам підтримуваних Росією сепаратистів, які погрожують стратити українських заручників.

«Підготувала офіційне звернення до ОБСЄ і МКЧХ із вимогою негайно дати оцінку заявам маріонеток Кремля на окупованому Донбасі щодо долі заручників, якими ОРДО-ОРЛО шантажують Україну. Бойовики погрожують всьому світові, що вони будуть застосовувати до заручників методи ІДІЛ – смертну кару, посилаючись при цьому на кримінальний кодекс неіснуючої країни, СРСР», – написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Напередодні російські ЗМІ поширили заяви підтримуваних Росією сепаратистів про можливість застосування щодо заручників покарання – 30 років ув’язнення чи смертної кари.

«Мені щодня зі сльозами дзвонять мами і дружини заручників, які розповідають, що їхнім близьким погрожують «концентраційними таборами», 30 роками каторги та розстрілами. Очевидно, що це шантаж і знущання над родинами. Але ще більше очевидно, що це є пряме зізнання в тому, що «ДНР» – «ЛНР» – це терористичні організації», – додала вона.

27 січня після засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську речниця представника України в групі Леоніда Кучми Дарія Оліфер заявила, що питання обміну заручниками залишається заблокованим сепаратистами.

13 січня після чергового засідання Контактної групи сторони домовилися про звільнення з полону найближчим часом понад 50 людей з обох сторін конфлікту. Але обміну не відбулося. 20 січня Оліфер повідомила, що обмін заручників зірвали «представники окремих районів Донецької та Луганської областей». Сепаратисти звинуватили Київ у зриві обміну полоненими.

Наприкінці 2015 року уповноважена президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомляла, що, згідно з уточненою інформацією від СБУ, в списку полонених було 139 українців.

Звільнення й обмін полоненими є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG