Доступність посилання

ТОП новини

У Гаазькій в’язниці помер генерал боснійських сербів, засуджений за геноцид


Здравко Толимир
Здравко Толимир

Колишній генерал війська боснійських сербів Здравко Толимир помер у в’язниці в Гаазі, де він відбував довічне ув’язнення за звинуваченням у геноциді.

Як повідомили у Міжнародному кримінальному трибуналі у справах колишньої Югославії, Толимир помер пізно ввечері 8 лютого.

У грудні 2012 року Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії засудив Толимира до довічного ув’язнення за його роль у різанині у Сребрениці.

За вироком Гаазького трибуналу, Толимир був серед командувачів стратами близько восьми тисяч босняків-мусульман, чоловіків і підлітків, у боснійському місті Сребрениці та його околицях у липні 1995 року.

У час тих подій засуджений очолював спецслужбу розвідки і безпеки в армії боснійських сербів і одночасно був заступником чільного командувача цієї армії Ратка Младича.

Різанина у Сребрениці вважається найгіршим масовим убивством у Європі від часів Другої світової війни. Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії і Міжнародний суд визнали її геноцидом.

XS
SM
MD
LG