Доступність посилання

ТОП новини

НАТО посилює підтримку України через дії Росії – Столтенберґ


 Єнс Столтенберґ (©Shutterstock)
Єнс Столтенберґ (©Shutterstock)

НАТО адаптується до нових безпекових викликів, елементом цього стає не лише посилення східного кордону, а й підтримка партнерів – України та Грузії, заявив у розмові з журналістами генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

«У нас не припиняється політичний діалог з Росією, але це не означає, що ми живемо, як раніше. Триває найбільше переозброєння Альянсу з часів холодної війни, – зауважує Столтенберґ. – Ми послідовно і потужно підтримуємо Україну. Це практична підтримка: логістична, матеріальна, а також навчання українських військ».

Столтенберґ додає, що альянс підтримує контакт з українською владою.

Він також наголосив, що НАТО підтримує «мирне врегулювання в результаті переговорів», але нагадав, що чинні Мінські угоди не виконуються повною мірою, оскільки не припинилися бої та не відведене важке озброєння.

«В цих умовах ми вважаємо за потрібне продовжувати підтримку України», – підсумовує генеральний секретар НАТО.

У січні начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко заявив, що представники військово-оборонних відомств держав НАТО висловили підтримку України та заявили про те, що готові нарощувати свою матеріальну допомогу Збройним силам України.

Верховна Рада України в грудні 2014 року внесла зміни до двох законів, відмовившись від позаблокового статусу держави. Нова воєнна доктрина передбачає відновлення курсу на зближення з НАТО: Україна має до 2020 року забезпечити повну сумісність своїх Збройних сил із силами країн-членів НАТО.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG