Доступність посилання

ТОП новини

Доповідач ООН: змін у «гнітючій» ситуації з правами людини в Білорусі немає


Міклош Гарасті
Міклош Гарасті

Спеціальний доповідач ООН щодо ситуації з правами людини в Білорусі Міклош Гарасті заявляє, що від жовтневих виборів президента в цій країні не відбулося ніяких змін для подолання «репресивних законів і практик».

«На жаль, гнітюча ситуація з правами людини залишається незмінною в країні», – сказав Гарасті 9 лютого.

«Влада не припинила систематичного переслідування тих, хто намагався втілювати свої індивідуальні, цивільні, політичні й інші права, незважаючи на часткове припинення санкцій ЄС і США, ухваленого в очікуванні поліпшення ситуації з правами людини», – сказав Гарасті.

Майбутні парламентські вибори, призначені на вересень, будуть можливістю для влади Білорусі засвідчити свою прихильність реформам, наголосив доповідач ООН.

Напередодні один із провідних білоруських опозиціонерів Олесь Беляцький закликав Європейський союз продовжити тиск на авторитарного президента Білорусі Олександра Лукашенка через становище з правами людини і громадянськими свободами, незважаючи на потепління відносин між Брюсселем і Мінськом останнім часом.

Євросоюз кілька років тому наклав санкції на 170 фізичних осіб і три контрольовані державою компанії в Білорусі після нової хвилі придушення в цій країні демократичних свобод та інституцій громадянського суспільства, а минулого року, в жовтні, зупинив їх чинність до 29 лютого. Далі ці санкції можуть бути або скасовані остаточно, або відновлені і продовжені рішенням усіх 28 країн-членів ЄС. За повідомленнями, міністри закордонних справ країн ЄС обговорять білоруське питання 15 лютого.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко дещо поліпшив останнім часом образ своєї влади в Європі – і завдяки переговорам із нею, і через звільнення групи політичних в’язнів, і також тим, що організував у Мінську переговори про врегулювання на сході України й відкинув тиск Москви щодо визнання претензій Росії на анексію українського Криму. Але це лише невеличкий відступ Лукашенка від його попереднього курсу, каже Беляцький, а по суті він і далі залишається «пострадянським диктатором».

XS
SM
MD
LG