Доступність посилання

ТОП новини

ІМІ: в друкованих та інтернет-ЗМІ «явна мова ворожнечі» практично не зустрічається


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У загальноукраїнських друкованих та інтернет-ЗМІ, які підлягали аналізу, «явна мова ворожнечі» щодо однієї з конфліктно чутливих категорій населення (переселенців, жителів окупованих територій) майже не зустрічається. Про це заявляють в Інституті масової інформації, який провів моніторинг провідних ЗМІ, зокрема, щодо використання мови ворожнечі.

В ІМІ зауважують, що поодинокі випадки негативної конотації або неточні формулювання були пов’язані швидше з «низьким рівнем етичної чутливості, з цитуванням прес-релізів або «гарячих» висловів політиків, але не зі свідомим бажанням журналістів принизити якусь із досліджуваних груп».

За даними експертів, у 40% випадків в інтернет-ЗМІ і в 56% випадків у пресі іншу сторону конфлікту називають бойовиками, на другому місці – назва «терористи», яку використовували приблизно у 20% випадків в інтернет-ЗМІ та в пресі.

Відповідно до результатів дослідження, на третьому місці за популярністю – «сепаратисти» або «проросійські сепаратисти», що теж є коректною назвою, і вживається в 7% випадків в інтернет-ЗМІ та у пресі.

В ІМІ зазначають, що найчастіше в українських друкованих ЗМІ порушувався стандарт повноти представлення фактів, зокрема, в українській пресі цей стандарт порушувався у 36% матеріалів.

Моніторинг провели у листопаді 2015 року за підтримки координатора проектів ОБСЄ в Україні. Експерти проаналізували 378 друкованих матеріалів та 2500 матеріалів в інтернет-ЗМІ. Аналізувалися чотири друкованих видання та п’ять інтернет-ЗМІ.

XS
SM
MD
LG