Доступність посилання

ТОП новини

Росія: у Фонді Навального вимагають звільнити соратника опозиціонера з в’язниці на Кіпрі


Микита Кулаченков
Микита Кулаченков

Фонд боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального закликає звільнити з-під арешту на Кіпрі соратника Навального Микиту Кулаченкова. 24 січня його заарештували на запит Росії, яка домагається екстрадиції Кулаченкова, попри наявний у нього статус політичного біженця.

За словами Навального, статусу біженця достатньо, щоб будь-яка країна Євросоюзу не могла екстрадувати його соратника за російським запитом.

Восени 2014 року Кулаченкову висунули звинувачення у справі про крадіжку картини «Погана і хороша людина». У Росії він заочно арештований і оголошений в міжнародний розшук. Опозиціонер поїхав до Литви, де отримав статус політичного біженця.

У Фонді не виключають, що влада Кіпру виконує «якісь неформальні вказівки Москви про незаконне утримання співробітника ФБК». «У нас є побоювання, що ось так і видадуть його «випадково», а потім скажуть: ой, а хіба у нього європейський паспорт біженця був?» – написав Навальний.

Фонд боротьби з корупцією вимагає від влади Кіпру дотримання законодавства ЄС і негайного звільнення Микити Кулаченкова.

За версією російського слідства, Кулаченков і ще один співробітник Фонду боротьби з корупцією – Георгій Албуров – вкрали малюнок «Погана і хороша людина» з паркану у імісті Володимирі і подарували його на день народження Олексієві Навальному. 14 квітня суд визнав Албурова винним в крадіжці картини і засудив його до громадських робіт. Пізніше він був амністований.

XS
SM
MD
LG