Доступність посилання

ТОП новини

Росія пропонує оголосити перемир’я у Сирії з 1 березня – чиновники США


Околиця Алеппо, Сирія, 10 лютого 2016 року
Околиця Алеппо, Сирія, 10 лютого 2016 року

Чиновники США повідомляють, що Росія пропонує перемир’я у Сирії, яке розпочалося б 1 березня, але Вашингтон наполягає, що бойові дії мусять припинитися негайно.

Американський чиновник, ім’я якого не називають, повідомив 10 лютого агенції AP, що у Вашингтоні вважають, що ці три тижні до пропонованого перемир’я війська сирійського президента Башара аль-Асада, яких підтримує російська авіація, використають для наступу на опозицію, щоб відвоювати території перед початком припинення вогню.

Чиновники США наполягають на негайному оголошенні перемир’я і забезпеченні доступу гуманітарної допомоги в оточені міста Сирії.

Території, які сирійські урядові війська відвоювали упродовж останнього часу значною мірою були під контролем сирійської озброєної опозиції, яку підтримують Туреччина, США та інші західні країни.

10 лютого посол Росії при ООН Віталій Чуркін заявив, що у Мюнхені Росія та США матимуть надзвичайно важливі переговори щодо припинення вогню у Сирії.

11 лютого у Мюнхені відбудеться зустріч Міжнародної групи підтримки Сирії, в якій візьмуть участь держсекретар США Джон Керрі і міністри закордонних справ близько 20 країн, зокрема і голова зовнішньополітичного відомства Росії Сергій Лавров.

Росія восени минулого, 2015 року втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці влади президента Башара аль-Асада, якій уже відмовили в легітимності більшість західних і арабських країн. Офіційно метою повітряних ударів Росії в Сирії мали бути позиції угруповання «Ісламська держава». Але, як випливає і з повідомлень на місцях, і з матеріалів, що їх оприлюднює саме Міністерство оборони Росії, більшість ударів нанесені по територіях, які контролюють інші супротивники влади аль-Асада, зокрема й ті, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG