Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс про обшуки 11 лютого: почалася нова хвиля репресій проти кримських татар


Меджліс кримськотатарського народу заявляє про нову хвилю репресій проти кримських татар. Про це йдеться в заяві Меджлісу в зв’язку з обшуками, які відбулися сьогодні в анексованому Росією Криму.

«Обшуки були проведені в будинках близько 10 кримських татар, зокрема у Даміра Мінадірова (Ялта), Бахтіяра Топузова (Ялта), Рустема Османова (Бахчисарай), Нарімана Мамедінова (село Холмовка Бахчисарайського району), Рустема Іслямова (Холмовка Бахчисарайського району ), Арсена Халілова (Холмовка Бахчисарайського району), Мусліма Алієва (село Верхня Кутузовка Алуштинського району), а також у члена Кримської контактної групи з прав людини Емір-Усеіна Куку (Ялта)», – йдеться в заяві.

У Меджлісі відзначають, що обшуки проводилися за підозрою в причетності до «терористичної організації», з 8 затриманих відпустили Рустема Османова та Нарімана Мамедінова після проведеного з ними допиту.

«Обшуки проводились з порушеннями чинного російського законодавства, в більшості випадків – в жорсткій формі. Так, наприклад, в будинок сім’ї Топузових силовики увірвалися в 7 ранку, налякали дітей, які спали, розбивши вікна, скло від яких посипалися прямо на них», – наголосили в Меджлісі.

У четвер, 11 лютого, був викликаний в прокуратуру Сімферополя перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял в зв’язку з нібито скаргами на діяльність Меджлісу.

Призначена російською владою прокурор Криму Наталія Поклонська повідомила, що кримське управління ФСБ Росії затримало чотирьох людей в рамках кримінальної справи за фактом діяльності «терористичної організації «Хізб ут-Тахрір». За версією російського слідства, «один з членів партії «Хізб ут-Тахір аль-Ісламі» організував місцевий осередок цієї терористичної організації, яка діяла на території Ялти і Алушти».

Після анексії Криму Росією, яку вважають незаконною Україна і Захід, в будинках кримськотатарських і проукраїнських активістів часто проходять обшуки за участю російських спецслужб. Про це регулярно в своїх звітах повідомляють міжнародні правозахисні організації.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG