Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії і Герцеговині заборонили хіджаб у правових інституціях попри протести


Боснійська жінка на вулиці Сараєво, 23 вересня 2010 рік (ілюстраційне фото)
Боснійська жінка на вулиці Сараєво, 23 вересня 2010 рік (ілюстраційне фото)

У Боснії і Герцеговині Верховна судова і прокурорська рада 11 лютого підтримала заборону за носіння хіджабів та інших ісламських символів у правових інституціях. Це рішення було ухвалене попри протести у столиці та кількох інших боснійських містах.

Нововведення стосується суддів та інших співробітників боснійських правових інституцій. Йдеться про заборону носіння усіх релігійних символів і вбрання, але окремо вказується хіджаб – ісламська хустка, яка прикриває волосся, вуха та шию.

Найбільший протест проти цієї заборони пройшов 7 лютого у Сараєво. У ньому взяли участь близько 2 тисяч переважно жінок, які вимагали право носити хіджаб. Багато жінок тримали плакати з написами: «хіджаб – моє право» та «хіджаб – моє життя».

Критики заборони носіння ісламської одежі порівнюють таке рішення із перспективою заборони носіння християнам хрестика. Таке рішення розкритикували політики-мусульмани та релігійні лідери у цій країні. В інтернеті було розміщено кілька петицій для збору підписів проти такої заборони.

У Боснії і Герцеговині проживає 3,8 мільйона населення – близько 40% з якого є мусульманами.

Після Другої світової війни комуністичний режим колишньої Югославії заборонив носити інший вид ісламських хусток – нікаб, який покриває також обличчя, залишаючи лише отвір для очей.

У 2014 році Франція заборонила носити релігійні символи у школах, а у 2010-му – закривати обличчя у громадських місцях.

XS
SM
MD
LG