Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: Росія і НАТО скотилися до нової Холодної війни, ситуація на Донбасі – «нестійка» 


Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що відносини Росії і країн НАТО скотилися до нової «холодної війни». Про це він сказав під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки в суботу.

«Залишається недружньою і закритою, за нашою оцінкою, політична лінія НАТО щодо Росії. Можна сказати й різкіше: ми скотилися до часів нової Холодної війни. Мало не щодня нас оголошують найстрашнішою загрозою то для НАТО в цілому, то окремо для Європи, то для Америки та інших країн. Знімають страшні фільми, в яких росіяни починають ядерну війну. Я іноді думаю: ми в 2016-му сьогодні чи в 1962?» – сказав Медведєв.

За його словами, загрози, які існують полягають «зовсім в іншому».
«Загострилися конфлікти в країнах Близького Сходу і Північної Африки, настав міграційний колапс», – сказав Медведєв.

Крім того, Медведєв назвав бойові дії на сході України «громадянською війною», гуманітарну ситуацію там «складною», а відповідальність за виконання Мінських угод поклав передусім на Україну.

«Мінських домовленостей повинні дотримуватися всі сторони, але в першу чергу їх виконання залежить від київської влади. Попри прогрес на кількох напрямках щодо відведення важких озброєнь, присутності місії ОБСЄ, інших питань – ситуація залишається нестійкою», – сказав Медведєв.

Раніше сьогодні у Мюнхені генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Росія своїм «натиском дестабілізує Європу», а риторика Москви про її ядерну міць «спрямована на залякування своїх сусідів і підрив довіри». Він також заявив, що НАТО не хоче «конфронтації» з Росією чи нової «холодної війни», але його відповідь повинна бути твердою.

Росія у 2014 році окупувала український Крим і здійснює підтримку сепаратистів на сході України. В питанні захоплення Криму Москва вказує на те, що «відновила історичну справедливість», а щодо збройного конфлікту на Донбасі запевняє, що її військових там нема, але можуть бути «добровольці».

XS
SM
MD
LG