Доступність посилання

ТОП новини

Нерухомість Фірташа й Ахметова включили до КлептоТуру по Лондону


До екскурсійного туру Лондоном під назвою «Клептократія», організованого у столиці Великобританії антикорупційними організаціями, включили нерухомість двох українських олігархів Ріната Ахметова та Дмитра Фірташа. Детально елітні приватні маєтки та вартісну комерційну нерухомість українських клептократів показали журналісти програми «Схеми» у фільмі «З України з готівкою».

Минулого тижня активісти антикорупційних організацій провели автобусну екскурсію для журналістів і показали, в яких найпрестижніших районах Лондона мають помешкання родини російських, українських і казахських олігархів та різних високопосадовців.

До екскурсії увійшов пентхаус найбагатшого українця Ріната Ахметова, який у 2011 роціпридбав квартиру в самому серці Лондона – у Гайд-парку. Вартість квартири склала 136,3 мільйона фунтів.

Якщо вірити британській пресі, усі вікна будинку, де розташований пентхаус Ахметова – куленепробивні, у комплексі є так звана «панік рум», куди можна сховатися у разі небезпеки чи стихійного лиха, а територія охороняється колишнім спецназом.

Також у рамках КлептоТуру журналістам показали нерухомість українського олігарха і газового магната Дмитра Фірташа. На його дружину записана квартира на Найтсбрідж, а одразу за рогом стоїть придбаний у грудні 2012 року за 60 мільйонів фунтів п’ятиповерховий будинок олігарха.

У лютому 2014 року, під час кривавих подій на Майдані в столиці України – Києві, Дмитро Фірташ купив за 53 мільйони фунтів приміщення колишньої станції метро Бромптон Роад – історичної споруди, відомої кожному лондонцю.

Учасники КлептоТуру побачили маєток Уїтанхерст за 50 мільйонів фунтів російського магната Андрія Гур’єва, вілу в Хайгейті за 4,5 мільйона фунтів Андрія Якуніна, батько якого вважався близькою до Путіна людиною і до 2015 року очолював Російську залізницю; дві розкішні квартири біля приміщення британського парламенту з видом на Темзу вартістю в 11,4 мільйона фунтів, що належать російському віце-прем’єру Ігорю Шувалову і його дружині.

Також активісти показали будинок за 3,3 мільйона фунтів на Кадоган-лейн в Белгравії російського металургійного магната Олега Дерипаски та будинок Романа Ротенберга з родини давніх друзів президента Росії Володимира Путіна.

Член наглядової ради Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального Роман Борисович зазначив, що ідея КлептоТуру – показати, де осідаютьбрудні гроші, виведені корумпованими чиновниками із таких країн, як Росія, Україна і Казахстан.

«Це буде серія міжнародних заходів, сфокусованих на відтоку капіталу з держав, які ми знаємо як клептократичні, на Захід», – анонсував він.

За словами Романа Борисовича, наступний КлептоТур Лондоном планується до глобального антикорупційного саміту у травні. На екскурсію планують запросити не лише журналістів, а й політиків.

Раніше Роман Борисович та журналіст Радіо Свобода Наталка Седлецька взяли участь у зйомках документального фільму для Channel 4 «З Росії з готівкою». За сюжетом в образі корумпованого російського чиновника та його коханки Брисович та Седлецька хотіли придбати через агентів нерухомостірозкішний будинок у Лондоні за готівку, вкрадену з російського бюджету. Жоден з агентів не відмовився допомогти.

Після прем’єри фільму у Лондоні стартувала антикорупційна кампанія за відкриття інформації про власників елітної нерухомості.

«У Британії немає місця брудним грошам. Це моє послання до іноземних злочинців. Лондон – це не схованка для ваших брудних грошей», – виступив із заявою прем’єр-міністр Великобританії Дейвід Камерон через декілька тижнів кампанії. Після цього він почав консультації з антикорупційними організаціями щодо зміни законодавства.

XS
SM
MD
LG