Доступність посилання

ТОП новини

Глава УГКЦ: до декларації Франциска і Кирила щодо України є багато питань


Глава УГКЦ Святослав (Шевчук)
Глава УГКЦ Святослав (Шевчук)

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослав закликає віруючих не драматизувати заяву папи Франциска і предстоятеля Російської православної церкви Кирила. Але, каже він, щодо пунктів декларації, які стосуються України є багато питань.

«Було офіційно повідомлено, що цей документ є плодом праці митрополита Іларіона (Алфеєва) з православного боку і кардинала Курта Коха та Папської ради у справах єдності між християнами – з католицького. Для документа, який мав би бути не богословським, а, фактично, суспільно-політичним, слабшої команди для його укладання годі було собі уявити. Згадана Папська рада компетентна в богословських питаннях у стосунках із різними християнськими Церквами і спільнотами, але аж ніяк не у справах міжнародної політики, особливо делікатних питань російської агресії в Україні. Тому заданий характер документа був їй явно не під силу. Цим і скористався Відділ зовнішніх церковних відносин РПЦ, який, як ніхто, є інструментом дипломатії та зовнішньої політики Московського патріархату», – сказав Святослав в інтерв’ю прес-службі УГКЦ.

«Пункт 26 цієї Декларації (заклик усіх стороін конфлікту до розсудливості – ред. ) є найбільш контроверсійний. Створюється таке враження, що Московська патріархія або вперто не признається, що є стороною конфлікту, тобто відкрито підтримує агресію Росії проти України, як до речі і освячує військові дії Росії в Сирії як «священну війну», або звертається передусім до свого сумління, закликає себе саму до розсудливості, суспільної солідарності та до діяльного будування миру», – зазначив Святослав.

12 лютого на Кубі відбулася перша в історії зустріч пари римського з патріархом московським і всієї Русі. За підсумками переговорів папа Франциск і патріарх Кирило підписали декларацію.

На цю ж тему:

13.02.2016
Папа Франциск і патріарх РПЦ Кирило підписали спільну декларацію

У ній є заклик до міжнародного співтовариства захистити християн Близького Сходу далі

12.02.2016
Патріарх РПЦ на зустрічі із папою Римським представлятиме країну-агресора – експерт

Папа Франциск, як і патріарх Кирило, завжди говорить про мир, але Ватикан на Україну не нападав – співробітник католицького університету далі

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

XS
SM
MD
LG