Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: суд у Криму повернув «справу 26 лютого» на дорозслідування


Микола Полозов
Микола Полозов

Адвокат Микола Полозов, який виступає захисником одного з фігурантів «справи 26 лютого», заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, повідомляє, що справу повернули в призначену Росією прокуратуру на дорозслідування.

Як повідомляє Полозов, відповідне рішення Верховний суд анексованого Росією Криму ухвалив на засіданні 15 лютого.

Як пояснив адвокат проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії», таким чином сторона обвинувачення хоче зміцнити доказову базу, а саме дорозслідування може затягнутися не на один місяць.

«… Закріплять список потерпілих, не виключаю того, що ще додадуть якихось потерпілих. Там сфабрикують, а, можливо, навіть сфальсифікують докази заподіяної шкоди. Тому що у більшості потерпілих немає довідок про те, що у них були якісь тілесні ушкодження», – сказав Полозов.

Правозахисний центр «Меморіал» в Росії 15 лютого визнав політв’язнями фігурантів «справи 26 лютого», яких утримують під вартою – Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі.

Після анексії українського Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь в мітингу прихильників територіальної цілісності України в лютому 2014 року. Крім проукраїнського мітингу, біля стін кримського парламенту тоді також зібралися активісти партії «Русское единство», якою керував нинішній призначений російськоою владою глава Криму Сергій Аксьонов.

За даними російського слідства, через тисняву, що виникла, двоє мітингувальників загинули, 79 людей були поранені.

Підсудні своєї провини не визнають і вважають цю справу політично мотивованою.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG