Доступність посилання

ТОП новини

Харківських активістів викликали до СБУ після суперечки з охороною Харківської ОДА


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Громадські активісти, які раніше сьогодні намагалися потрапити до Харківської облдержадміністрації, аби передати звернення щодо блокування російських вантажівок голові ОДА Ігорю Райніну, заявляють, що їх викликали до обласного управління СБУ для надання пояснень.
Про це Радіо Свобода розповіли представник «Громадської самооборони» Віталій Тропачов та депутат міської ради шостого скликання Дмитро Марінін.

За словами Тропачова, його після того, як група активістів з’їздила до пропускного пункту «Гоптівка», співробітники СБУ телефоном запросили на профілактичну бесіду.

«Зі мною провели роз’яснювальну роботу, під час якої навели статті Кримінального кодексу, зокрема стаття 109 КК України наведу перші рядки «Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій» і стаття 294 «Організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї», – розповідає про візит до СБУ Тропачов.

Активісти стверджують, що не порушували громадського порядку, не пошкодили ніякого обладнання електронної системи охорони в приміщенні обладміністрації, вони тільки намагалися віддати в руки голові Харківської ОДА звернення.

Кореспонденту Радіо Свобода в прес-центрі харківського облуправління СБУ підтвердили факт бесіди з активістами, однак подробиць не повідомили.

Як повідомив в коментарі виданню «057» Ігор Райнін, для прийому офіційних звернень до голови обладміністрації є канцелярія, громадська приймальня громадян, а для спілкування з громадськими організаціями створена громадська рада при обладміністрації.

Щодо нещодавнього запровадження спеціальної електронної системи охорони Райнін наголосив, що це рішення Антитерористичного центру України, яке не підлягає обговоренню.

Раніше сьогодні при вході до приміщення обладміністрації виникла словесна перепалка між громадськими активістами та охороною установи. Останні відмовилися пропускати активістів до кабінету голови Харківської ОДА Ігоря Райніна для передачі звернення щодо сприяння в блокаді транзиту російських вантажівок. Звернення передали до канцелярії голови Харківської ОДА після тривалих суперечок.

XS
SM
MD
LG