Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС України почали готувати міжнародні переговори про деокупацію Криму – Макеєв


Олексій Макеєв
Олексій Макеєв

У Міністерстві закордонних справ України взялися за завдання, пов’язані з організацією міжнародних переговорів про деокупацію Криму у форматі «Женева плюс», повідомив директор департаменту політики й комунікацій міністерства Олексій Макеєв.

«Завдання щодо організації міжнародного переговорного процесу вже є, і ми почали їх реалізовувати в рамках Мюнхенської конференції з безпеки в контакті з іншими країнами світу», – сказав він в інтерв’ю проектові Радіо Свобода, сайтові Крим.Реалії.

Макеєв не став конкретизувати, що саме це за завдання. «Я не хотів би зараз говорити детально. Ця робота почалася. Нам треба зрозуміти, яким чином ми могли б найефективніше створити цей переговорний майданчик. Представники Росії все ще намагаються зробити вигляд, що теми Криму не існує для Росії. Тема Криму існує для всього світу! Треба зробити так, щоб Росія нарешті це теж усвідомила», – додав чільний посадовець МЗС.

Олексій Макеєв також закликав громадськість, журналістів і «всіх однодумців» разом працювати для деокупації Криму – «взаємодіяти з нами, підказувати нам, що відбувається, надавати інформацію про порушення прав кримчан, щоб ми залучали всі дипломатичні інструменти реагування на них».

Росія окупувала український Крим і незаконно заявила про його анексію на початку 2014 року; майже весь світ не визнав цих претензій Москви, їх відкинула своєю резолюцією Генеральна асамблея ООН. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Європейський союз, а також США і ще низка країн світу запровадили через це санкції проти Росії, проти діячів, причетних до окупації, і проти захоплених Росією кримських компаній.

«Женевський формат» переговорів про подолання російської агресії проти України, розширений варіант якого нині пропонує Київ, існував протягом короткого часу у 2014 році з участю України, Росії, США і ЄС; Росія вже висловлювалася категорично проти відновлення цього формату.

XS
SM
MD
LG