Доступність посилання

ТОП новини

У Росії значно зросла цензура в інтернеті – правозахисники


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Росії протягом 2015 року значно зріс рівень цензури в інтернеті, мовиться у щорічному звіті «Свобода інтернету – 2015», який підготувала міжнародна правозахисна група «Агора» й дані якого публікують російські засоби інформації.

За цими повідомленнями, 2015 року в Росії майже вдев’ятеро зросло число блокувань інтернет-сайтів, а кількість порушень права на свободу інтернету зросло з двох до п’ятнадцяти тисяч.

Крім того, 2015 року користувачі інтернету в Росії вперше почали отримувати реальні терміни позбавлення волі за публікацію «забороненої» інформації: за це до ув’язнення були засуджені 18 людей.

Загалом автори звіту налічили 203 випадки кримінального переслідування в Росії за публікації в інтернеті.

Крім того, правозахисники звернули увагу на зростання рівня насильства щодо блогерів та інтернет-активістів у цій країні: 2015 року вони зафіксували 28 таких випадків.

Більш як удвічі зросло число регіонів Росії, в яких користувачі інтернету зазнають серйозного тиску. Серед таких регіонів у звіті названі Москва, Санкт-Петербург, Татарстан, Мордовія, Ульяновська область чи Чечня.

Але, зазначили правозахисники, зростає й число росіян, які мають доступ до інтернету і здатні оминати технічні перешкоди в доступі до заблокованих сайтів, користуючись спеціальними програмами.

На думку авторів звіту, як її наводять російські засоби інформації, «найближчим майбутнім громадянам Росії, можливо, доведеться натрапити на обмеження доступу до закордонних сервісів і посиленням практики кримінального переслідування за висловлювання думок в інтернеті.

Становище з громадянськими правами в Росії, зокрема, зі свободою слова, давно викликає стривоженість правозахисників у цій країні й за її кордоном.

XS
SM
MD
LG