Доступність посилання

ТОП новини

Горбатюк: 27 людей офіційно підозрюють у розгоні Майдану 18–19 лютого 2014 року


Горбатюк: 27 людей офіційно підозрюють у розгоні Майдану 18-19 лютого 2014 року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Горбатюк: 27 людей офіційно підозрюють у розгоні Майдану 18–19 лютого 2014 року

Генпрокуратура встановила підозрюваних в скоєнні злочинів в ході розгону активістів Майдану 18–19 лютого 2014 року, про підозру оголошено 27 особам, 17 з них наразі перебувають у розшуку. Про це повідомив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

«Всього по подіям 18–19 лютого 2014 року повідомлено про підозру 27 особам, обвинувальні акти щодо восьми з них направлено до суду. У розшуку перебувають 17 осіб, в тому числі колишній глава держави, керівництво МВС, внутрішніх військ, СБУ та київської міліції», – зазначив Горбатюк.

За його словами, до суду направлено обвинувальний акт щодо трьох «тітушок», що підозрюються у замахах на вбивство мітингувальників в ніч з 18 на 19 лютого на перехресті Володимирської та Великої Житомирської вулиць.

Горбатюк також зазначив, що 16 лютого був направлений до суду обвинувальний акт стосовно екс-начальника головного управління СБУ в Києві та Київській області за звинуваченням у перевищенні повноважень під час силового розгону мітингувальників, а також прийнятті та виконанні злочинного наказу керівництва про силовий розгін Майдану.

До суду направлено також обвинувальний акт стосовно командира харківської роти спецпідрозділу «Беркут», якому інкримінується перевищення влади і службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків.

За даними Генпрокуратури, під час подій 18–19 лютого загинули 16 людей, в тому числі двоє людей загинули під час пожежі в Будинку профспілок, ще двоє – від дій «тітушок» на вулиці Володимирській. Крім того, понад 200 осіб зазнали тілесних ушкоджень, з них третина – тяжкі тілесні ушкодження.

За словами Горбатюка, під час штурму Майдану загинули також шестеро правоохоронців.

Горбатюк зауважив, що за подіями 18–19 лютого 2014 року ГПУ зібрала 1200 томів доказової бази.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто людей, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

XS
SM
MD
LG