Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко заперечила, що хоче очолити уряд


Юлія Тимошенко, фото 16 лютого 2016 року
Юлія Тимошенко, фото 16 лютого 2016 року

Лідер партії «Батьківщина» і її фракції у Верховній Раді Юлія Тимошенко заявила, що її фракція не претендує на посади ні прем’єра, ні міністрів у новому уряді, створити який вона закликає.

За її словами, такий перехідний уряд мав би бути технічним, вільним від політичної залежності, створеним не за партійними квотами, і очолити його не мав би політик.

Якщо ж відставки нинішнього уряду домогтися не вдасться, Тимошенко закликає «всі демократичні фракції» в парламенті вийти з коаліції і не створювати нової, щоб піти на дострокові парламентські вибори.

Як сказала вона після зустрічі з президентом Петром Порошенком, на ній вони обговорювали можливості знайти конституційний шлях для відставки уряду після того, як 16 лютого голосування про недовіру урядові провалилося, й нове таке голосування можливе тільки на наступній сесії Верховної Ради восени.

Зокрема, її фракція ініціює внесення до парламенту проекту постанови про звільнення Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра, сказала Юлія Тимошенко.

Відповідно до чинного законодавства, відставка уряду настає або внаслідок ухвалення в парламенті постанови про недовіру урядові, або в разі відставки (чи смерті) прем’єр-міністра в тому випадку, коли голова уряду сам заявить про свою відставку, а парламент задовольнить цю заяву.

Уранці Тимошенко заявила, що «Батьківщина» виходить із парламентської коаліції. За її словами, це пов’язано з невдалим голосуванням за відставку уряду. «Ми мусимо констатувати, що коаліції демократичних сил, проєвропейської коаліції в цьому парламенті ніколи не існувало», – заявила Тимошенко. Вона назвала коаліцію «клановою» і звинуватила її в доведенні країни «до крайнього ступеня руйнації».

У фракції «Народний фронт» (цю партію очолює Яценюк) у відповідь заявили, що фракція «Батьківщина» пішла «шляхом розвалу коаліції», бо був «зірваний її план щодо позачергових виборів».

XS
SM
MD
LG