Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила зміни щодо діяльності антикорупційної прокуратури


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до закону про прокуратуру щодо діяльності спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За це рішення проголосували 302 депутатів за мінімально необхідних 226.

Законом передбачається, що керівника антикорупційної прокуратури призначатиме генеральний прокурор за поданням конкурсної комісії, за такою ж схемою призначатимуться його перший заступник та заступник. При цьому, конкурсна комісія пропонуватиме генеральному прокурору лише одного кандидата.

Із проекту вилучили дискусійну норму, яка дозволяла генеральному прокурору двічі відхиляти кандидатуру антикорупційного прокурора, запропоновану конкурсною комісією.

Цей закон входить до пакету законів щодо візової лібералізації, узгодженого з Єврокомісією.

У листопаді минулого року генпрокурор призначив керівника антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. У грудні 2015 року оголосили конкурс на посади антикорупційних прокурорів.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного Національним антикорупційним бюро України, а також підтримувати державне обвинувачення у відповідних провадженнях. Без створення цієї прокуратури Бюро не може працювати.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG