Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську у рамках декомунізації перейменували центральний проспект


У Дніпропетровську центральний проспект імені Карла Маркса перейменували на проспект Дмитра Яворницького. Про це йдеться у тексті розпорядження міського голови Бориса Філатова, оприлюдненому міськрадою.

Крім того, за документом, отримали нові імена ще два знакові об’єкти в центрі міста: проспект Кірова став проспектом Олександра Поля, а вулиця Леніна – Воскресенською.

Також вулиця Володимира Ошка у Новокодацькому районі перейменована на вулицю Солідарності, вулиця Шаумяна у Соборному районі – на вулицю Архітектора Дольника, парк імені Ленінського комсомолу – на парк «Зелений Гай».

Загалом у рамках Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» на території Дніпропетровська змінено понад 300 топонімів (вулиць, проспектів, площ, парків, скверів тощо), зокрема перейменовано 5 районів та 5 житлових масивів міста.

Масова «декомунізація» вулиць Дніпропетровська відбулась у листопаді 2015 року, коли в. о. міського голови Галина Булавка підписала два розпорядження про перейменування спершу 57, а потім 259 вулиць, провулків, скверів тощо.

29 січня 2016 року в Дніпропетровську активісти знесли пам’ятник Григорію Петровському, один із найбільших пам’ятників радянської доби в місті, який простояв на привокзальній площі 40 років.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського режимів.

XS
SM
MD
LG