Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: у Криму неефективно розслідують зникнення кримських татар


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вказує на відсутність в анексованому Росією Криму ефективного розслідування випадків ймовірних насильницьких зникнень кримськотатарських активістів і одного підтвердженого випадку викрадення, тортур і вбивства. Про це йдеться в звіті правозахисної організації про дотримання прав людини в світі в 2015-2016 роках.

«Це відбувалося, незважаючи на докази, в тому числі відеозаписи, з яких можна з упевненістю зробити висновок, що як мінімум до деяких з цих злочинів причетні проросійські ополченці з так званих «сил самооборони Криму», – йдеться в звіті.

Правозахисники також наголошують, що фактичне керівництво Криму після його анексії Росією в 2014 році «обмежувало свободу вираження поглядів, зібрань і об’єднань».

«До тих, хто відкрито симпатизував Україні, вживалися жорсткі заходи у відповідь. Найбільше постраждали кримські татари. Їхні публічні заходи постійно забороняли. ЗМІ, які працювали на кримськотатарській мові, були змушені закритися, у лідерів регулярно проходили обшуки в будинках, проти них порушувалися кримінальні справи, їх арештовували за політично вмотивованими звинуваченнями», – сказано в звіті.

Згадуються в документі і репресії щодо Меджлісу кримськотатарського народу і його представників, затримання проукраїнських активістів і вироки Олегові Сенцову й Олександру Кольченку, яких російський суд визнав винними в організації терактів в Криму.

Після анексії Криму Росією на півострові почали зникати кримські татари. У грудні 2015 року в Керчі зникли двоє чоловіків: Руслан Ганієв і його друг Арлен Терехов. 30 травня 2014 року зник Сейран Зінедін, 27 вересня 2014-го – Іслям Джеппаров і Джавдет Іслямов, 3 жовтня 2014 року – Ескендер Апселямов.

Призначені Росією слідчі в Криму порушили за фактом цих зникнень низку кримінальних справ, однак про місце перебування зниклих людей досі нічого невідомо. Справи порушили за статтями про вбивство або викрадення.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG